Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Το ασυμβίβαστο της ευτυχίας




Τελικά η ευτυχία είναι κάτι πολύ σχετικό και ακόμα και εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε πάντοτε σε θέση να την προβλέψουμε ή να την καθορίσουμε. Πόσο μάλλον να ξέρουμε ποιες επιλογές μας την εξασφαλίζουν. Σίγουρα κανένας δεν θέλει να περνάει άσχημα, αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση στο «δεν περνάω και άσχημα» και στο «περνάω τέλεια». Φυσικά το απόλυτο δεν υπάρχει κλπ κλπ αλλά προσωπικά δεν συμβιβάζομαι, τουλάχιστον όχι όσο έχω την δύναμη να πολεμάω για αυτά που θέλω! Οι υπόλοιποι ας αρκεστούν σε μετριότητες!

Στο θέμα μας λοιπόν! Επιλογές, πότε είναι στα αλήθεια σωστές και πότε απλά μας βολεύει να το πιστεύουμε!

Συμβαίνει πολλές φορές να κάνεις επιλογές, τις οποίες και στηρίζεις τα μέγιστα. Στην πορεία βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά, οτι δεν δουλεύει βρε αδερφέ. Αλλά, όχι επιμένεις, «μπορώ να τα κάνω όλα όπως θέλω και δεν οφελεί να κολλάω σε ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ».
Ξέρεις κάτι, δεν είναι μικροπράγματα... άσε και εγώ τώρα το ανακάλυψα! Όταν έχεις πολύ κυριαρχικό χαρακτήρα, ή είσαι τύπος που θέτεις κάτι στόχο και τέλος, πες ότι έγινε ... ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ!!!

Μπορεί να αγνοήσεις ΣΟΒΑΡΕΣ ενδείξεις του ενστίκτου και του μυαλού σου. Συμβαίνει να κολλάς σε κάτι που θες και στην ουσία να μη βλέπεις ότι ΔΕΝ το θες τελικά, ότι είναι ένα πείσμα, ένα στοίχημα, ένας εγωισμός, μία ανασφάλεια ή απλά ένα σκάλωμα. Μάλιστα ενδέχεται να σπαταλάς πολύ χρόνο, κόπο και ό,τι άλλο για να εντοπίσεις τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να απολαύσεις. Τι δεν σε γεμίζει; Γιατί, αφού (υποτίθεται) ότι κάνεις αυτο που θες και έχεις επιλέξεις, δεν νιώθεις ελαφρής σαν πούπουλο;

Και όχι, αν μία επιλογή σου δεν σε γεμίζει, δεν σημαίνει ότι είσαι αχάριστος, ανικανοποίητος, αδηφάγος. Απλά είναι λάθος επιλογή!!! Μην παιδεύεσαι με περιττές αναλύσεις, προσπάθειες για εφήμερες λύσεις και κουκουλώματα στην έλλειψης απόλαυσης! Λάθος επιλογή σημαίνει: είτε εσύ δημιούργησες στο μυαλό σου μία ιδανική κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγμάτωση της επιλογής σου, είτε οι λοιποί παράγοντες της επιλογής σου έχουν αλλάξει, με τρόπο που πια δεν σε καλύπτουν.

Θα μου πεις, πως θα καταλάβω ότι εγώ τι από τα δύο συμβαίνει;
Απλό!! Αν είναι οι άλλοι ή οι συνθήκες αυτές που άλλαξαν, τότε πρώτον, όταν αναπολείς το παρελθόν θα νιώθεις μια γλυκιά ζεστασιά, αλλά όταν θα σκέφτεσαι την επιλογή σου στο «τώρα», στο παρόν δηλαδή, θα νιώθεις ένα κενό, μία τάση φυγής, μία δυσφορία, κάτι σαν όνειρο που ξέφτισε. Δεύτερον, όταν πάρεις απόφαση και τερματίσεις αυτή την επιλογή, αυτόματα θα νιώσεις σα να έφυγε ένα βάρος 100 κιλών από πάνω σου. Ένα χαμόγελο θα σχηματιστεί στα χείλη σου και με κάποιο μαγικό τρόπο θα γεμίσει το μυαλό σου ένα κάρο νέα όνειρα, νέους στόχους. Είναι σα να βγαίνεις από ένα τέλμα. Και στην ουσία αυτό είναι. Είχες δεσμεύση την ιδέα που είχες για την ευτυχία, σε κάτι που και ο ίδιος έβλεπες ότι δεν αρμόζει!

Από την αλλη αν όλα ήταν στο μυαλό σου και απλά έχεις αναγάγει το τίποτα σε κάτι σημαντικό, δεν ξέρω αν μπορείς να το δεις εύκολα. Ίσως να μη το δεις καθόλου και κάποτε αναγκάζεσαι να αναθεωρήσεις την επιλογή σου, γιατί η ζωή σε πιάνει από το αυτί δηκτικά και προχωράς! Το πιο πιθανό να μην το καταλάβεις καν!!!

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε update στα θέλω μας, στις ανάγκες μας, στις συνθήκες του περιβάλλοντός μας και φυσικά στους ανθρώπους γύρω μας. Έτσι δεν κινδυνεύουμε να παλιώσουν οι επιλογές μας, ούτε να αγνούμε τις αλλαγές στις εξωτερικές παραμέτρους! Εν τέλει αν μία επιλογή σου φτάσεις σε σημείο να την παρασκέφτεσαι, να σε κουράζει ή κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό (όχι και απόλυτο όμως) να έχεις ήδη αποφασίσει να την καταργήσεις και ενδεχομένως να μη το έχεις πάρει πλήρως απόφασης. Όταν κάτι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σου, σε γεμίζει, το συνεχίζεις και δεν καταλαβαίνεις τίποτα! Αν αρχίσουν τα «μα-μου» χαιρέτα μας τον πλάτανο! Δεν λέω να μην προσπαθούμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες τις ζωής, απλά να μην επιβάλλουμε στους εαυτούς μας πράγματα που είναι κοινό μυστικό ότι δεν θέλουμε! Αποφασιστηκότητα και ειλικρίνεια, λοιπόν, δεν ωφελεί να βολευόμαστε και να δίνουμε φρούδες ελπίδες στους άλλους! (αυτό μεταξύ μας είναι λιγάκι δύσκολο, ειδικά αν είσαι τύπος που δεν θες να πληγώνεις ή να φέρνεις σε δύσκολη θέση τους άλλους ... αλλά άμα μπορώ εγώ, μπορούν όλοι χαχαχα)

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου! 


1 σχόλιο:

  1. Συμφωνω απολυτα μαζι σου :) την ευτυχια οντως, δεν μπορουμε να την ορισουμε... μονο να την συγκρινουμε με γεγονοτα που συμβαινουν γυρω μας αν και δεν ειναι σωστη η συγκριση γτ εμεις οι ανθρωποι εχουμε την ταση να συγκρινουμε τις δικες μας επιλογες,ζωες,καταστασεις με αλλες συνηθως χειροτερες απο εμας για να νιωσουμε καλυτερα!!
    πολλα ειπα :ρ ηθελα να γραψω οτι συμφωνω και τα γραφεις πολυ σωστα :))
    Ζωή απο Θεσσαλονικη :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ένα σχολιάκι θα μας έκανε καλύτερους! Και αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε και ένα ονοματάκι ή κάποιο ψευδώνυμο! Μου αρέσει να ξέρω σε ποιους απευθύνομαι και δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο! :) :) :)