Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Το πλαίσιο της ζωής μας




Η ζωή έχει πολλά συστατικά, πολλούς χαρακτήρες και πολλές γραμμές να ακολουθήσεις. Αλλά η ζωή όλων μας παρουσιάζει κάποια κοινά στοιχεία. Θα τα χαρακτήριζα ως «ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ» (σιγά μην είναι και το media markt!). Όλοι υπακούμε στο ΠΛΑΙΣΙΟ.

Τί έχει το ΠΛΑΙΣΙΟ; Το ΠΛΑΙΣΙΟ περιέχει έννοιες, αναγκαίες σε όλους μας. Στόχος, Αγάπη, Επιτυχία, Αποτυχία, Εξουσία. Αυτά τα 5 απλά πράγματα! Αυτά είναι όλα όσα υπάρχουν και κυριαρχούν στις ζωές όλων μας. Ας τα αναλύσουμε λοιπόν.

Στόχος: έναν ή περισσότερους θέτουμε ή μας θέτουν από όταν γεννιόμαστε. Στη συνέχεια μαθαίνουμε και επιθυμούμε να έχουμε αυτονομία στη στοχοθεσία μας. Είναι μία δυναμική διαδικασία, καθώς οι στόχοι μας συνεχώς αλλάζουν. Είναι μία αχανής διαδικασία, καθώς περιλαμβάνει από στόχους ζωής μέχρι στόχους πιο εύκολους και από το να βράσεις αυγό. Τέλος, είναι μία διαδικασία αλληλεπίδρασης, καθώς αντλεί τα κίνητρά της από ερεθίσματα του περιβάλλοντος (μακάρι να γινόμουν και εγώ τόσο καλός γιατρός όσο ο κ. Ψαροκοκαλάκης!). Συνολικά, οι στόχοι μας συνθέτουν (στην πλειοψηφία τους) τον σκοπό της ζωής μαςΕίναι όσα ΠΟΛΕΜΑΜΕ να κάνουμε, να γίνουμε, να πετύχουμε. Όσους πιο πολλούς στόχους, τόσες περισσότερες γνώσεις, εμπειρίες, αυτογνωσία, επιτυχίες, αποτυχίες και τελικώς Ευτυχία (ποτέ δυστυχία, άλλωστε σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός!).

Αγάπη: μεγάλη κινητήριος δύναμη, πηγή έκφρασης, ανθρώπινη ανάγκη, και γενικά η πιο εξευγενισμένη και θεϊκή μορφή του ανθρώπου. Στην ουσία, μέσα από κάθε στόχο που λέγαμε πριν προσπαθούμε να βιώσουμε την αγάπη και την αποδοχή. Είτε από τους άλλους είτε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Κάποιοι την δίνουν απλόχερα, κάποιοι δεν ξέρουν να την διαχειριστούν και κάποιοι αρκούνται  και προτιμούν να την δίνουν από μακριά για να μην χάνουν την εικόνα του δυνατού και αλύγιστου χαρακτήρα! Πολλοί ξεχνούν ότι πρέπει να την δίνουν και όχι μόνο να την παίρνουν. Τέλος, είναι όσα (σχεδόν πάντα) εξ αρχής έχουμε, χάνουμε και κάνουμε τα πάντα να αποκτήσουμε από την αρχή, με την αίσθηση της αξίας της πια. Κάτι σαν τον χαμένο μας παράδεισο, όπου αφού παραστρατίσουμε για περιπέτειες θέλουμε, μόνο να γυρίσουμε πίσω.

Επιτυχία: το χαρακτηριστικό ή η κατάληξη που επιθυμούμε να έχει κάθε στόχος μας. Δεν είναι πάντα εύκολο, ούτε αυτονόητο. Πολλές φορές την έχουμε χωρίς να μας αξίζει και άλλοτε μας την παίρνουν μέσα από τα χέρια. Εν προκειμένω είναι το μοναδικό στοιχείο, που αν και ποθούμε τόσο να το έχουμε , αντικειμενικά δεν αξίζει να τον αποκτάμε πάντοτε. Μόνο και μόνο για να διατηρούμε την ισορροπία των πραγμάτων, αλλά και για να μην επαναπαυόμαστε.

Αποτυχία: το  alter ego της επιτυχίας. Δεν την θέλουμε ΠΟΤΕ και για ΚΑΝΕΝΑ ρημάδι λόγο. Αλλά όλοι την βιώνουμε. Θα μπορούσαμε να την παραλληλίσουμε με όλα τα αρνητικά ανθρώπινα συναισθήματα. Μόνο η αγάπη μπορεί να την νικήσειΚαι μόνο η λήθη μπορεί να σε κάνει να μην την καταλογίζεις στον εαυτό σου. Το καλό είναι ότι διατηρεί την ισορροπία των πραγμάτων και μας κάνει πιο δυνατούς.

Σημείωση σε αυτό το στάδιο. Η επιτυχία και η αποτυχία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το νόμισμα αυτό ονομάζεται «έκβαση των στόχων»  και αυτονόητα, χαρακτηρίζει την προσπάθεια επίτευξης των στόχων μας. Και αντίστοιχα μας φέρνει πιο κοντά ή μας απομακρύνει από το να κερδίσουμε την αγάπη και την αποδοχή.

Εξουσία: η δύναμη που πηγάζει από τον έλεγχο. Έλεγχος των συναισθημάτων, της λογικής, των άλλων και γενικότερα οποιουδήποτε μπορούμε να φανούμε πιο έξυπνοι και πονηροί ταυτόχρονα, για να α) μας εμπιστευθεί και β)να μας πιστεύει. Άλλοτε είναι ακραία και φτάνει στα όρια της χειραγώγησης, άλλοτε περιορίζεται στην τρομοκρατία και την εξάρτηση και άλλες φορές συμβαίνει εκούσια, άρα έχει αποδυναμωμένη επιρροή και αποτελέσματα. Η αξία της έγκειται στην μοναδική δυνατότητα που προσφέρει. . . Συντομεύει την διαδρομή μεταξύ ημών και των στόχων μας ή αλλιώς «πειράζει» τις αναλογίες των επιτυχιών – αποτυχιών, με τρόπο που οι επιτυχίες έχουν μεγαλύτερη αξία. Συμπέρασμα, εκ γενετής την κυνηγάμε, την ασκούμε και μας βοηθάει απίστευτα. Μόνο που επειδή δεν έχει αντίθετη έννοια (η υποταγή δεν δημιουργεί δίπολο μαζί της, θα εξηγήσουμε σε άλλο άρθρο γιατί!), η αντίθετη  ή κακή πλευρά, αν θέλετε, συμπεριλαμβάνεται στην ίδια της την ύπαρξη. Όπως είπα μας βοηθάει να πετύχουμε τους στόχους μας. Αλλά όλοι μας οι στόχοι αποσκοπούν στην αγάπη. Ε λοιπόν, η αγάπη και η εξουσία δεν συνάδουν. Οπότε, με αυτήν μπορείς να φτάσεις πιο εύκολα στην πηγή αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα πιεις και νερό. Για να πετύχεις την αγάπη ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να αποδεσμεύσεις τα άτομα και τις καταστάσεις που εξουσιάζεις και να αφεθείς. Πράγμα πολύ δύσκολο. Για αυτό ακριβώς το λόγο λένε κιόλας ότι η κορυφή είναι μοναχική θέση (σκέψου το!). Είναι μία ωρολογιακή βόμβα, που είτε θα χρησιμοποιήσεις για να σε βοηθήσει είτε από την υπερβολή θα σε σκοτώσει.

Συμπέρασμα:  Όλοι μέσα από επιτυχίες και αποτυχίες κυνηγάμε τους στόχους μας, με βασικό σκοπό να μας αγαπήσουν και να μας αποδεχτούν και για τις στραβές (ή για τους μπαγαπόντηδες ) έχουμε το cheat Εξουσία (που είναι δίκοπα μαχαίρι...κάλλιο πέντε και στο χέρι λένε..)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα σχολιάκι θα μας έκανε καλύτερους! Και αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε και ένα ονοματάκι ή κάποιο ψευδώνυμο! Μου αρέσει να ξέρω σε ποιους απευθύνομαι και δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο! :) :) :)