Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Εγωισμός και Υπερηφάνεια



Καλημέρα αναγνωστάκια!!!
Κατ αρχάς να πω καλή επιτυχία με τις απανταχού εξεταστικές (κακή τους ώρα...) που για μία ακόμα φορά μπαίνουν μέσα στη μέση και μας χαλάνε τα σχέδια (βόλτρες, ταξίδια και δε συμμαζεύεται). Δε βαριέσαι... Χαλάλι! Άντε θα το υποστούμε και φέτος! Ας όψεται η αγάπη στη βαθιά γνώση (ΧΑΧΑΧΑ)! Και επίσης να γκρινιάξω και για το πρωινό ξύπνημα. Γιατί ας μη γελιόμαστε ΑΥΤΟ είναι που με ενοχλεί στην ουσία. Χάθηκε να είχαμε νυχτερινά μαθήματα! Τς τς τς, διάτρητο εκπαιδευτικό σύστημα που γεννάς μονάχα ελλειματικές ανάγκες!

Εντάξει, ξύπνησα τώρα! Καλημέρα και το εννοώ!  Εχθές που λέτε είχα μία συζήτητση για την ανθρώπινη υπεριφάνεια και τον εγωισμό. Ένας φίλος χώρισε (αμάν αυτό το παιδί δεν προλαβαίνω τις τραγωδίες του!!!) και ήταν (ΚΛΑΣΣΙΚΑ) μέσα στην μίρλα και την κλάψα (α) ηττοπαθές,  β)μην ανυσηχείτε μέχρι το ερχόμενο σκ θα είναι οκ τον ανέλαβα προσωπικά!!!!) .

Και έρχομαι φίλοι μου, να διαπιστώσω  δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτούς που έχουν περιφάνεια και αυτούς που δεν έχουν. Θα μου πεις ΕΛΑ ρε επιστήμονα.... Ναι! Αλλά το θέμα είναι οτι και οι δύο ομάδες έχουν αμετακίνητες πεποιθήσεις και κατηγορούν την άλλη. Με άλλα λόγια δεν είδα ποτέ, κάποιον λίγο υπερίφανο, λίγο μη εγωιστή (μα καλά πως το λέμε αυτό με μία λέξη??). Ούτε ειδα ποτέ κάποιον από τους δύο να καμαρωνει τον άλλον.  Επιπλέον, οι άθρωποι, ως προς αυτό το χαρακτηριστικό αλλάζουν πολύ δύσκολα (ΠΟΤΕ εννοώ, απλά σας το φέρνω ωραία). Γιατί τελικά, ή είσαι ή δεν είσαι υπερίφανος!

Φυσικά και οι δύο καταστάσεις χαρακτηρίζονται από έλλειψη μέτρου, άρα είναι λανθασμένες. Έτσι τυχαίνει, οι εγωιστές να γίνονται μερικές φορές εγωιστές του  @@@ και στη προσπάθεια τους να μην ρίξουν τα μούτρα τους πολεμάνε τον ίδιο τους τον εαυτό με προφανές κόστος. Ακόμα, χάνουν ευκαιρίες και δεν αφήνουν τους άλλους να τους πλησιάσουν αρκετά.  Από την άλλη τα «σκυλάκια» είναι μονίμως υπό, δεν έχουν πρωτοβουλίες, πάνε όπου φυσάει ο άνεμος και δίνουν ευκαιρίες αβέρτα κουβέρτα στον κάθε άσχετο. Δεν έιναι κυριάρχοι των εαυτού τους, αλλά παρασύρονται από συναισθήματα, παρορμήσεις και συγκιρίες.

Αυτές οι δύο καταστάσεις εκτός από αντικρουόμενες είναι και αλληλοσυμπληρωματικές. Δηλαδή μία σχέση μεταξύ δύο τέτοιων ατόμων θα ήταν ιδανική . . . για αιώνια εκμετάλλευση και τάισμα του εγώ  του ενός και ψυχικό στράγκισμα του άλλου. Απόλυτος μαζοχισμός. Αντίθετα, αν τα άτομα το έβλεπαν αλλιώς και προσπαθούσαν να μην αλλάξουν μεν, αλλά να βάλουν όρια και νερό στο κρασί του, με τρόπο που ούτε οι ίδιοι να τραβάνε ζόρι, ούτε να θίγουν τους άλλους, ο κόσμος θα ήταν κι άλλο λαμπερός.

Θα μου πεις οι σχέσεις εγωιστή με μη εγωιστή ναι μεν έχουν μέλλον γιατί και οι δύο είναι ο εαυτός τους, με την έννοια ότι ο ένας πάντα είναι πάνω και ο άλλος πάντα κάτω και μάλιστα τους αρέσει, αλλά δεν είναι υγιής.  Ποιες άλλες σχέσεις υπάρχουν και πως λειτουργούν;

Μετά έχουμε τις σχέσεις μεταξύ εγωιστών που είναι σκέτος ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ!!!! Δύο τεράστια εγώ κάνουν την τιμή το ένα στο άλλο να ασχοληθούν. Στην αρχή και οι δύο δείχνουν τον καλό εαυτό, την βασιλικότερη και πιο περιποιητική συμπεριφορά. Ακόμα και υποχωρίσεις κάνουν! Ναι ναι! Αλλά είτε εκεί που δεν χρειάζεται (και καλά για τις εντυπώσεις ή από την υπερβολική τους προσπάθεια, νομίζοντας ότι κάτι κάνουν) είτε ταυτόχρονα...  Δηλαδή πάνω στον τσακωμό, αποφασίζουν ταυτόχρονα (!) α) ότι έχουν δίκιο και β) οτι συγχωρούν τον άλλον  (!!!!). Ο τσακωμός τέλος, αλλά η διαφωνία δεν λύθηκε απλά το βασιλικό ζεύγος το παίζει ευτυχησμενο για λίγο ακόμα, μέχρι την νέα πρόκληση . . .Αλλά,  έλα τώρα δεν μπορεί να έχουν και οι δύο δίκιο, κάποτε θα το καταλάβουν. Και όταν δουν ότι πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ απλά να κουβεντιάσουν για να δούνε ποιος έχει δίκιο τότε το μαχαίρι φτάνει στο κόκαλο και πονάει! Γίνονται σκληροί, χάνουν τους συναισθηματισμούς, πληγώνουν και πληγώνονται. Ακόμα και τα ίδια τους τα λόγια τους πληγώνουν. Και με το που νιώσουν θιγμένοι εξαπολίουν ακόμα μεγαλύτερη σκληρότητα. Αλλά καλύτερα έτσι, σκέφτονται, άκου τι λέει ο άλλος ... τώρα θα δει! Και αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος, σύγκρουσης δυνάμεων, ψυχικής εξάντλησης, δυστυχίας και κυρίως παράλληλου πόνου που ποτέ κανένας δεν θα παραδεχτεί. Άσε που τελικά η εξουσία δεν ανήκει σε κανέναν! Δεν φταίνε, όμως,  γιατί δεν το κάνουν επίτιδες. Έτσι είναι φτιαγμένοι. Να μάχονται για την εικόνα τους. Και για εμάς τους υπερίφανους το πως δείχνουμε μετράει άπειρα μπροστά στο τι νιώθουμε. Κάπως ρηχό, αλλά το προτιμώ από το να σερνόμαστε σαν την άλλη κατηγορία, with no offenceΠροβληματικές λοιπόν και σύντομες και αυτές οι σχέσεις, αλλά τουλάχιστον τις ζεις, εννοώ, γίνεται μεν της πόπης, αλλά έχεις να διηγείσαι σκηνικά...!!!!!!!!!!!! ουυυ

Η τελευταία και άκρως βαρετή κατηγορία είναι αυτοί των ανθρώπουν που δεν έχουν ιδαίτερη περηφάνεια μέσα τους και γενικά δεν τους νοιαζουν οι εντυπώσεις κλπ. Αυτές οι σχέσειςείναι οι πιο σταθερές και υγιείς απ’ όλες. Μα κάπως βαρετές. Ναι, ρε φίλε ωραία η ηρεμία, αλλά όταν είσαι σε φάση να κατασταλάξεις, όχι όταν είσαι στα νιάτα σου και θες να ζήσεις! Αλλά γουστα είναι αυτά!  Σαν εγωίστρια που είμαι έτσι κι αλλιώς δεν με αφορά σαν κατηγορία, δεν θα την ζήσω οπότε δεν σκάω κιόλας. Εδώ, λοιπόν δεν υπάρχουν τόσες αφορμές για ανταλλαγή πυρών, κι όταν συμβαίνει τα μέλη εύκολα ξανακολλάνε. Ζούνε μία απλή ζωή, που κανένας δεν ηγείται , ούτε θέλει την εξουσία. Συχνά υπάρχει έλλειψη πρωτοβουλιών, ρουτίνα και γενικά είναι κατάσταση που πιο αργά πεθαίνεις.

Συμπεράσμα, αν μπορείτε αυτοβελτιωθείτε. Και οι δύο κατηγορίες εχουν τα συν και τα πλην , αλλά για να μην περνάτε περιττές δυσκολίες γίνεται πιο ευέλικτοι και πάρτε στοιχεία που δεν έχετε. Άλλοι αποκτήσε μεγαλύτερη αυτοεκτίμιση και αυτοσεβασμό, εμπιστοσύνη σε εσάς και όριο σε ποιους δίνεται τι . Και άλλοι χαμηλώστε τόνους, ξεκαβαλήστε καλάμια, αποδεχτείτε την ανθρώπινη φύση σας, σταματίστε τα παιχνίδια και δώστε χώρο σε όσους αγαπάτε να είναι στην ζωή σας (δεν είστε 5 χρονών). Θέλει τρόπο όχι κόπο! Όσο αφορά τις σχέσεις από τις πιο πάνω κατηγορίες είναι μούφα, άρα αφού αυτοβελτιωθείτε, ψάξτε κάποιον εξ ίσου ισορροπημένο και στείλτε μας εμπειρίες!!!  
Πολλά φιλάκια σε όλους!!! Και κυρίως στους εγωιστές (ε μη μου κρατάνε και μούτρα μετά ;) )!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα σχολιάκι θα μας έκανε καλύτερους! Και αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε και ένα ονοματάκι ή κάποιο ψευδώνυμο! Μου αρέσει να ξέρω σε ποιους απευθύνομαι και δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο! :) :) :)