Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Γυναίκες Vs. Άνδρες



Όλοι θα έχετε παρατηρήσει ότι ανέκαθεν, μα ειδικότερα τα τελευταία χρόνια το ζήτημα  "Γυναίκες Vs. Άνδρες" (γιατί οι κυρίες προηγούνται) ή "Άνδρες Vs.Γυναίκες" (αλφαβητικά και για να υπάρχει και ισότητα!) έχει μεγάλο σουξέ.  Πλέον με το ίντερνετ, όχι μόνο ο καθένας μπορεί να πει την γνώμη του, αλλά να γίνει πιο γνωστή και από ποτέ.  Φυσικά υπάρχουν επιστημονικές, χιουμοριστικές και αποτυχημένες προσπάθειες.

Όταν κάτι είναι τραβηγμένο από τα αυτιά και ελλείψη έξυπνου κειμένου, κράζει το ένα ή το άλλο φύλο παύει να είναι χιουμοριστικό και γίνεται κακεντρεχές  ή με δείγματα μισογυνισμού και κόμπλεξ. Συνεπώς, μπορεί να υπάρχουν πολλά έξυπνα και αστεία βίντεο - κείμενα για τα δύο φύλα, που σχολιάζουν τις διαφορές και τα ελαττώματα έκαστου με μοναδικό τρόπο, αλλά κατά την γνώμη μου τα περισσότερα υστερούν σε λεπτότητα και ακρίβεια , ενώ αποτελούν υπέρμετρες γενικεύσεις και πανάρχαια κλισέ (εκτός αν είναι έτσι οι γυναίκες και οι άντρες που γνωρίζουν οι "όχι-τόσο-δημιουργικοί" δημιουργοί, οπότε... προσεύχομαι σιωπηλά!).

Θεωρείται δεδομένο ότι τα δύο φύλα είναι διαφορετικά, σε πολλά ζητήματα, αλλά και ίδια σε πολλά άλλα.  Επιτρέψτε μου να αναφέρω πως όταν λέμε ότι το ανθρώπινο DNA είναι ταυτόσημο κατά 99% με κάποια είδη πιθήκων ας πούμε, ειλικρινά δε νομίζω ότι οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι και τόσες πολλές. Η διαφορετικότητά τους σε συντριπτικό βαθμό, έγκειται στον τρόπο ανατροφής (άτιμη οικογένεια!) και σε κοινωνικά κλισέ. Ατράνταχτο παράδειγμα, οι άντρες τις Ελλάδας και οι άντρες της Νορβηγίας ας πούμε, οι μεν είναι γεννημένοι με το πρότυπο του ανατολίτη, από γονείς που θεωρούσαν μεγαλύτερη αξία το "τι θα πει η γειτονιά" από την πνευματική καλλιέργεια (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο βέβαια).  Από την άλλη στην Νορβηγία άντρες και γυναίκες μεγαλώνουν με τον ίδιο τρόπο, παρόμοιες αξίες, χωρίς οπισθοδρομικά (του τύπου: ''θέλει να σε τυλίξει" "να βρεις ένα πλούσιο" και άλλα τέτοια ανόητα).

Βέβαια θα μου πείτε η Ελλάδα έχει άλλες αξίες, όπως αυτή της οικογένειας (της φιλοξενίας και του φιλότιμου, που επιτρέψτε μου να τις αμφισβητώ, αλλά δεν είναι το θέμα μας!). Εντάξει, δεν διαφωνώ αλλά το ότι έχουμε ένα καλό αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε τέλειοι, ούτε ότι όλα τα στραβά δεν υποσκελίζουν τα καλά. Δυστυχώς το πόσο επικριτικός, κουτοπόνηρος και στερεοτυπάκιας (α) τις περισσότερες φορές β)έχοντας βέβαια και πληθώρα καλών στοιχείων) είναι ο Έλληνας δεν βοηθάει καθόλου στην σωστή δόμηση προσωπικότητας ανδρών και γυναικών, άρα και στην αποδοχή πρώτα του εαυτού τους και έπειτα των άλλων ανθρώπων ανεξαρτήτου φύλου.

Έχοντας, λοιπόν, καταρρίψει ότι αφενός δεν υπάρχουν στερεότυπα (αν οι άνδρες ή οι γυναίκες που γνωρίζετε είναι για τα μπάζα, μάθετε να κάνετε καλύτερες επιλογές!με άλλα λόγια όσο όλοι οι άντρες είναι λαμακες άλλο τόσο όλες οι γυναίκες είναι... ταπουνες) και αναδείξει ότι αφετέρου οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, δεν είναι διαφορές φύλων αλλά ανθρώπων και κοινωνικών συνθηκών, ας σχολιάσουμε την καραμέλα της ισότητας. Έχουμε λοιπόν, τους φαλλοκράτες και τις φεμινίστριες, κάθε μία από τις οποίες ομάδες παλεύουν για τα δικαιώματα και τις αξιώσεις του φύλου τους. Για να είμαι ακριβής, οι φαλλοκράτες απλώς επιθυμούν και συνεχίζουν να κρατούν πεισματικά (και όχι πάντα άξια) τα ηνία και να αρνούνται οποιαδήποτε γυναικεία επιτυχία (αν αυτό δεν είναι κόμπλεξ τότε τι...!) και από την άλλη οι φεμινίστριες, που αρχικά θέλησαν να εξισωθεί το γυναικείο φύλο με το αντρικό, αλλά μετέπειτα χάσανε την μπάλα κι έγιναν ότι κατηγορούσαν. Και οι δύο αγνοούν πεισματικά ότι σε μία κοινωνία μικρής ή μεγάλης κλίμακας πρέπει να υπάρχει συνεργασία και αλληλεγγύη, όχι διαμάχες και τάση για κατοχή της εξουσίας για λόγους εγωκεντρισμού.  

Ισότητα δεν προάγει κανείς από τους προαναφερθέντες. Ισότητα σημαίνει, σεβασμός, ίσα δικαιώματα, εκτίμηση , εμπιστοσύνη, αρμονία και μοίρασμα. Είμαστε ίσιοι, όχι όμοιοι! Προφανώς και το αγόρι σου σηκώνει με μεγαλύτερη άνεση 50 σακούλες σε σχέση με σένα και το να καθαρίσει το τζάμι θα του πάρει 5 λεπτά (κατά μέσο όρο μιλάμε πάντα) και μάλλον η κοπέλα σου θα διαπραγματευτεί καλύτερα κάτι που θες! Αυτά και πολλά άλλα αποτελούν, φυσικά πλεονεκτήματα, τα οποία μοιράζονται τα δύο φύλα από τα αρχαία χρόνια.

Η ισότητα πάει πακέτο με την αποδοχή που λέγαμε και την επαφή. Σκοπός είναι μέσα από την αυτογνωσία κάθε άνθρωπος να μπορεί να σχετίζεται με τους γύρω του και να ξέρει να αναγνωρίζει τις αδυναμίες του. Και όχι μόνο να προσπαθεί να βελτιωθεί αλλά να είναι και σε θέση να καλύπτει τα κενά του διπλανού του, όπως εκείνος κάνει το ίδιο. Ο λόγος διαφορετικότητας μεταξύ των ανθρώπων είναι για να είναι αναγκαία η επαφή μεταξύ μας, να έχουμε ο ένας ανάγκη τον άλλον. Είναι ένας φυσικός μηχανισμός που διασφαλίζει την ύπαρξή μας.

Πολλοί άντρες λοιπόν, λένε ότι οι γυναίκες περιμένουν πολλά από εκείνους (ευγένειες, λεφτά μόρφωση) και οι γυναίκες διατείνονται ότι κουράζονται πάρα πολύ. Κατ αρχάς κάθε άνθρωπος πρέπει πρώτα να βρει ποιος είναι και τι θέλει από την ζωή του. Εν συνεχεία θα κάνει τις κατάλληλες επιλογές ατόμων. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι από την επαφή σας με το αντίθετο φύλο, μάλλον κάποιο από τα παραπάνω βήματα δεν γίνεται ολοκληρωμένα. Το ζήτημα δεν είναι να προσφέρεις για να την ρίξεις ή να τον κρατήσεις, αλλά να το κάνεις πρώτον, επειδή τα συναισθήματά σου σού υπαγορεύουν να είσαι δοτικός και επειδή επιθυμείς να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος και πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Βέβαια όλα αυτά απαιτούν ωριμότητα, αυτογνωσία και λίγη παρατηρητικότητα ξαναλέω. . .

Αυτά τα ολίγα λοιπόν, από εμένα! Να πω πως απολαμβάνω απίστευτα όλα εκείνα να βιντεάκια και κείμενα που σατιρίζουν τόσο χαριτωμένα μικρές λεπτομέρειες ζωής ΚΑΙ των δύο φύλλων, αλλά τα σκουπίδια είναι τόσο περισσότερα που συμβάλουν τα μέγιστα στην διαστρεβλωμένη εικόνα που περνάμε στην νεολαία  για τους ανθρώπους και τις σχέσεις. Ήταν καιρός να αναφερθώ σε αυτό το θέμα καθώς έχει καταντήσει ανοησία. Δεν είναι καθόλου σωστό να βάζει κανείς τους ανθρώπους σε ένα χωνευτήρι ομογενοποίησης και πατροναρίσματος, υποβιβάζει το πολιτισμικό και πνευματικό μας υπόβαθρο!

Φιλάκια πολλά όμορφα και ανήσυχα αναγνωστάκια!!!

ΥΓ. (1) Άνδρες και γυναίκες είμαστε πάνω απ όλα άνθρωποι, με τις ίδιες ανάγκες,τα ίδια συναισθήματα, ψυχή, μυαλό, καρδιά... Οι δύο όψεις του νομίσματος που λέγεται ζωή!

ΥΓ. (2) Ο τίτλος είναι γυναίκες Vs. άνδρες, όχι επειδή είμαι γυναίκα, αλλά επειδή συνηθίζεται το ανάποδο και είπα να κρατήσω τις ισορροπίες! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα σχολιάκι θα μας έκανε καλύτερους! Και αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε και ένα ονοματάκι ή κάποιο ψευδώνυμο! Μου αρέσει να ξέρω σε ποιους απευθύνομαι και δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο! :) :) :)